När man ska para tiken?

 

En tiks första löp sker när oftast den är mellan 6 och 9 månader, men så tidigt kan man inte para tiken. Den måste ha löpt minst en gång tidigare, och alltid vara över 18 månader gammal. Tiken löper i ungefär tre veckor, men är inte mottaglig under hela tiden. Under förlöpet blöder tiken, men under höglöpet kan blödningarna bli mindre eller till och med sluta. Ändå är det under höglöpet hon är mottaglig för hanhundarna, så det är alltså då tiken ska paras.

Antingen gör man som så att man lånar hem en hanhund under tikens löp-period, då är chansen också större att det tar sig. Dock gör de flesta som så att tiken går på “dejt” med hanen en eller ett par gånger under löpet, och detta kostar alltså pengar oavsett om det blir några valpar eller inte. Hanens ägare tar en avgift för detta, eftersom hans hanhund har stamtavla och lämpar sig för avel.

Viktigt att tänka på är att det faktiskt kanske inte blir några valpar hur man än gör, då är det bara att vänta till nästa löp. Tiken kan dessutom bli skendräktig och själv tro att hon bär på och får valpar.

clubblog