Ha både tik och hane under samma tak?

 

När man bestämt sig för att starta en kennel behöver man givetvis en tik som kan bära, föda och ta hand om valparna. Många väljer att para med en utomstående hane, alltså en hane som tillhör någon annan, i stället för att själv ha både tikar och hanar under samma tak, i samma kennel. Varför?

Att ha en tik och hane under samma tak kan vara frustrerande oavsett om man har kennel eller inte, men om man inte tänkt avla på djuren så kan man givetvis kastrera dem. Har man kennel så är det inte ett alternativ, eftersom hela syftet är att föda upp valpar. Tiken kan dock inte paras vid varje löp, och därför måste hanen ibland hållas borta från henne när hon löper.

Ofta räcker det inte med att ha tiken och hanen i olika rum, eftersom de båda kommer att vilja nå varandra när tiken löper. Det kan resultera i väldigt mycket oväsen och oroligheter bland hundarna. Dessutom är det så otroligt lätt hänt att det sker en olycka. Kanske lyckas hanen öppna dörren när ni sover? Kanske smiter de på promenaden? Därför är det i så fall smart att se till att någon av dem kan bo hos någon annan när tiken löper.

Att ha en tik och hane i samma bostad, när tiken löper, när det inte planeras valpar rekommenderas inte. Det blir onödigt jobbigt för både djur och människor. Vill man bara ha en tik så kan man “låna” en hane när det är dags för parning. Då får man betala en parningsavgift och eventuella andra kostnader till hanens ägare, men det underlättar betydligt på många sätt.

Tänk också på att tiken kan löpa fast den inte blöder.

clubblog