Var rädd om hundarna i nyårsnatten

Nu har återigen den hemska tiden på året för våra husdjur börjat. Tiden då människovalparna och deras överförfriskade pappor försöker bräcka grannarna med allehanda smällare och raketer. Detta dyra och tvivelaktiga nöje sätter ofta permanenta spår hos våra hundar. Det är dock inte bara hundarna som lider av allt detta smällande i tid och otid. Många hästar drabbas och hur många katter har inte i panik sprungit till skogs under nyårsnatten för att i bästa fall komma tillbaka hem efter någon vecka?

För att någorlunda lindra plågan för hundarna finns det några tips att tänka på. Det bästa skulle vara om du kunde resa iväg några dygn med din hund till en plats utan människor. Det bör vara helt folktomt eftersom endast ett par personer tillsammans på nyårsnatten verkar uppfylla den kritiska massan för att behovet av smällare ska infinna sig. Vill du försöka vara lite social samtidigt kan ni kanske åka iväg några hundkompisar tillsammans och fira en tystare nyårsnatt i någons sommarstuga. Ett vanligt förekommande hjälpmedel i tätort nuförtiden är bruket av lugnande medel. Jag vill inte rekommendera medicinering i första hand men om dina djur lider och ni inte kan lösa problemet på något annat sätt bör du absolut höra med din veterinär eller apoteket för rådgivning. Det finns en del hörselskydd för hundar. Man kan prova ut öronproppar eller bomull men de flesta hundar jag känner försöker krafsa ut dessa ur öronen. Man kan försöka habituera, vänja, sina djur till smällandet. Det kommer inte fungera för alla djur och med hundarna blir resultatet bättre om man börjar vänja dem i tidig ålder. Men frågan är om man vill utsätta sina djur för massa onödiga smällar för att vänja dem vid crescendot vid midnatt den 31:a december.

Lagstiftningsvägen går långsamt framåt i rätt riktning. Som hund- och hästägare är det svårt att förstå varför det alls behöver vara tillåtet med smällare och raketer. De känns som de onödigaste produkterna på planeten. Hur många skadar sig inte med dessa pyrotekniska attiraljer varje nyårs- och valborgsnatt? Hur många onödiga bränder uppstår inte på grund av dessa farliga produkter i händerna på antingen redigt redlösa rusdrycksälskare eller i händerna på småglin som kunnat tjata sig till produkter, som i de flesta fall har en stipulerad, “säker” åldersgräns. Åldersgränserna fungerar inte eftersom den emotionella åldern hos den inköpande pappan inte har nått upp till den ålder som hans personnummer vittnar om. Han förser därför gladeligen sina småglin med bomber och granater nog för en mindre milis. Han motiverar det inför sig själv och modern med att det är roligt och att han ska övervaka det hela på nyårsnatten. Vi känner alla igen honom. Är han speciellt nykter, ansvarsfull och stadig på handen vid midnatt på nyårsnatten? Det är alla dessa pappor som är ansvariga för alla skador och bränder som följer.

Det blir också väldigt skräpigt av skjutandet. Varje gång jag slänger på Snöblad ATV och plogar efter nyår dyker det upp mängder av raketkoner, raketpinnar och smällarrester ur snön. Varje nyår är det dessutom någon full tomte som skjuter iväg nödraketer. Smart!

clubblog