Hundar i rastgårdar

Om man driver en kennel betyder det oftast att man har många hundar hemma, även när man inte har en valpkull att ta hand om. Med många hundar i huset kan det snabbt bli smutsigt, då det räcker med en enda hund för att ställa till med oreda. Om hundarna dessutom tycker om att leka med varandra, och röja runt, kan det vara skönt att låta hundarna vistas utomhus i en rastgård på tomten en större eller mindre del av dagen. Det finns dock regler och rekommendationer kring hur rastgårdar ska vara utformade för att hundarna inte ska fara illa, så det gäller att läsa på innan man bygger gården.

Det kanske viktigaste är så klart att se till att man har tillräckligt med utrymme på tomten för en rastgård. Reglerna gällande rastgårdars storlek specificerar hur stora de måste vara baserat på hundens mankhöjd – ju större hund, desto större rastgård, naturligtvis. Som exempel kan nämnas att en mycket liten hund, med en mankhöjd på 25 cm eller lägre, måste ha minst 6 kvadratmeter yta i rastgården. En mycket stor hund, med en mankhöjd på 65 cm eller mer, måste ha minst 20 kvadratmeter. Om man har två hundar i rastgården dubblas dock inte den ytan – den ökas istället något, till 8 respektive 28 kvadratmeter. Därefter läggs ytterligare 4 respektive 14 kvadratmeter till för varje hund i rastgården. Har man tre stora hundar måste man med andra ord minst ha en yta på 42 kvadratmeter på tomten.

Utöver detta utrymme måste det också finnas en box i rastgården, det vill säga ett inomhusutrymme där hundarna kan få skydd från regn, blåst och kyla. Det ska finnas en liggplats där som är upphöjd från marken, så att hundarna alltid kan ligga torrt. Man måste också se till att det finns områden i rastgården som får både sol och skugga – allt för att hundarna ska kunna vistas där de är mest bekväma efter varierande väderförhållanden.

Om du vill kunna vistas nära dina hundar även när de är i rastgården, och hålla dem under uppsikt, ska du samtidigt som du bygger rastgården även se till att investera i sköna och snygga trädgårdsmöbler, så att du kan sitta utomhus när hundarna är i gården. På Mywhitecountryhouse.se hittar du trädgårdsmöbler från Artwood och Easy Living i klassiska modeller, som passar lika bra på altanen som under ett äppelträd på gräsmattan. De är dock inte anpassade för hundar, så om man vill ha möblerna ifred är det bäst att låta hundarna hålla sig till rastgården.

Oavsett hur fint man har inrett rastgården, och hur stor den än är, säger dock reglerna att hundarna inte får vistas där hur länge som helst – de måste stimuleras och få variation. Det betyder att man minst en gång om dagen måste rasta hundarna på en annan plats. Hundar behöver ju motion för att må bra, precis som människor, och även om rastgården är stor är det inte tillräckligt stimulerande för hundar att ströva omkring på samma plats om och om igen.

clubblog