Om du funderar på att starta en kennel så har du med största sannolikhet något slags erfarenhet av hundar. Kanske har du växt upp med en särskild ras som du kan mycket om? Kanske har du arbetat på hunddagis? Kanske har du utbildat dig inom något som har med hundar att göra? Oavsett så är det viktigt att du väljer att föda upp en hundras som du har koll på, som du känner, som du har erfarenhet av.
Läs allt du kommer över om de raser som tilltalar dig. Sätt dig in i deras historia, vad de avlats fram för, vad de använts till, hur deras mentalitet brukar se ut, vad de gillar och ogillar. Läs tills ögonen blöder och fortsätt sedan lite till.
Innan du bestämmer dig för vilken ras du vill föda upp är det smart att träffa olika raser, detta även om du läst massor om flertalet raser och känner att du nog har bestämt dig för att föda upp en specifik ras. En hundras som låter bra på papper kanske ändå överraskar dig när du träffar den personligen. Eller, kanske träffar du en ras som du inte ens hade i åtanke och faller pladask för dess utseende och personlighet? Oavsett så lönar det sig att träffa många olika hundar innan du startar en kennel.
Även om du bara har valparna i åtta veckor och de knappast kommer kräva några större ansträngningar av dig rent fysiskt, så har du de vuxna hundarna året runt och om rasen är aktiv måste du också vara det. Tänk på det när du bestämmer dig för vilken ras du vill föda upp. Du bör inte avla på en hund som verkar rastlös, orolig och nervös, och det är just vad en understimulerad hund kan bli. Det finns dock flertalet lättsammare och mindre krävande raser som passar bättre för någon som inte har tid eller ork att fara omkring i skog och mark varje dag.
Oavsett vilken ras du väljer så kommer det att vara krävande att ha en kennel. Alla hundar är individer med behov, och även om du tror dig veta mycket om en ras så kan en individ avvika mycket från det som normalt sett är typiskt för rasen. Var beredd på det.