Anpassa hemmet till kenneln

Att leva tillsammans med en eller flera vuxna hundar, och regelbundet ha en kull med valpar i sitt hem, gör att man måste anpassa det för att det ska passa både en själv och de fyrfota vännerna. Beroende på vilken ras man har kan det betyda olika saker (bland annat med tanke på hundarnas storlek), men vissa saker är universella för alla kennelägare.

En sådan sak är till exempel att man måste tillägna ett helt rum åt valparna och deras mamma. Om man inte redan har ett extra rum i sitt hem kan man med andra ord behöva överväga att flytta innan man parar sin tik (eller bygga ut om man bor i villa). Valparna och mamman behöver nämligen lugn och ro under den första tiden efter förlossningen, och känna trygghet. Dessutom är det praktiskt att kunna ha valparna inhägnade i ett separat rum, där de inte är i vägen, när de börjar bli så gamla att de vill utforska sina omgivningar.

Något som inte behöver ordnas i och med att man startar upp en kennel, men som man kan behöva räkna med att fixa inom något år eller två, är att måla om väggarna. Det behövs helt enkelt för att det innebär ett ökat slitage att ha flera hundar i sitt hem. Hundarna kan till exempel stryka längs med väggarna, vilket gör dem missfärgade, eller hoppa upp mot väggarna för att försöka spana ut genom fönster och dörrar, vilket kan lämna repor från klorna. När man känner att det är dags att fräscha upp hemmet genom att måla över slitaget kan man gå in på Vimalar.se, som är en målare i Stockholm som kan hjälpa till med alla måleriprojekt.

Slutligen måste man självklart anpassa hemmet så att det är säkert för både valpar och hundar, till exempel genom att spärra av trappavsatser och ta bort alla krukväxter som är giftiga för hundar. Då kommer både ägare och hundar att trivas i kenneln.

clubblog