Stress hos hundar

Okategoriserade

Precis som människor kan hundar drabbas av stress, men hundar blir vanligtvis stressade av helt andra anledningar än människor. De vanligaste anledningarna är att hundarna är överaktiverade eller underaktiverade. Det sistnämnda kanske låter paradoxalt, men den tristess som uppstår hos en hund som får för lite motion och aktivering är också en form av stress. Just stress på grund av underaktivering visar sig oftast genom att hunden gör av med sin överskottsenergi på annat sätt, till exempel genom att tugga på möbler eller skor. Om du skulle behöva nya möbler för att din hund har tuggat sönder de du har, ska du gå in på Fyndab.com, där det finns ett stort utbud av inredning till hemmet.

När det gäller överaktivering behöver man generellt inte oroa sig om allt man gör är att gå på promenader med hunden. Vissa typer av aktiviteter, till exempel att kasta en pinne eller boll som hunden ska hämta, gör dock hunden upphetsad snarare än de får hunden att göra av med energi. Det kan med andra ord skapa stress hos hunden snarare än göra den trött av att springa.

Hundar kan också bli stressade av otydligt beteende från människor, till exempel om man skriker på hunden länge och vid upprepade tillfällen, utan att hunden förstår varför. Det är därför viktigt att man är tydlig med sina kommandon och vad man kommunicerar till hunden.

Om man vill motverka stress hos sin hund kan man göra precis det man skulle göra för en människa som är stressad: sätt på lugnande musik och ge hunden en massage. Det finns faktiskt avslappnande musik speciellt framtagen för att lugna hundar och katter, och kurser i hur man masserar hundar. Att gå en sådan kurs är sannolikt den bästa gåvan man kan ge sin hund, eftersom hundmassage också kan hjälpa vid stelhet i hundens muskler och leder, och fungera skadeförebyggande.

clubblog