Vad kostar det att driva en kennel?

För att ge ett kort svar på frågan vad det kostar att driva en kennel skulle man kunna säga: ”Mycket”. Det är med andra ord inget man bör ge sig in i med ekonomisk vinst som enda syfte, för då kommer man sannolikt att bli besviken. Istället krävs en stor passion för hundar och för ens egen hundras för att man ska klara av att driva en kennel framgångsrikt. Då kommer man kanske också att kunna gå med vinst, men det innebär alltid en ekonomisk risk att föra en valpkull från parning till försäljning.

Man måste nämligen ha en stor ekonomisk buffert till att börja med, eftersom man kommer att behöva lägga ut stora summor pengar innan man kan sälja de första valparna och få in pengar. Bara att registrera kennelns namn kostar till exempel 2 500 kronor. Innan man kan avla på sin hund måste man också se till att den är lämplig för avel, till exempel genom att göra mentaltester på den och åka på utställningar med hunden. Ju bättre resultat på testerna och ju högre placeringar på utställningarna, desto bättre förutsättningar för att kunna hitta en lika bra hanhund att para sin egen med, vilket i sin tur gör valparna mer attraktiva för köpare – stamtavla är ju allt. Det viktigaste för en seriös uppfödare är ju dessutom att valparna ska bli friska, och det bästa sättet att åstadkomma det är just att avla på två friska och mentalt välmående hundar.

Själva parningen kostar också pengar, då ägaren till hanhunden ska betalas för detta. Dessutom kanske man måste resa utomlands för att få träffa hanhunden, vilket självklart är en stor extra kostnad.

När valparna sedan har anlänt måste man lägga ut pengar för veterinärkontroller, vaccinationer, ID-märkningar och allt annat som behövs för att valparna ska bli klara för försäljning. Självklart måste man också förse valparna med mat och allt annat de behöver under de åtta veckor efter födseln som de ska bo hos uppfödaren.

En annan kostnad som man måste räkna med, som de flesta kanske inte tänker på, är det ökade slitage det innebär att ha inte bara en, utan flera, hundar i sitt hem. Hundar repar till exempel golvet med sina klor, vilket gör att man kan behöva slipa om det eller byta ut det oftare än man annars hade behövt göra, och både valpar och vuxna hundar kan tugga på soffor och andra möbler, vilket gör att även de behöver bytas ut med jämna mellanrum. Om man vill försöka spara in pengar på detta kan det vara en bra idé att besöka Furniturebox.se, där man hittar ett stort utbud av billiga möbler som man kan ha glädje av nästa gång man till exempel ska byta ut sin soffa.

Allt sammantaget får man som kennelägare med andra ord vara glad om man går med vinst när man har sålt valparna, trots att en renrasig hundvalp kostar mellan 10 000 och 15 000 kronor att köpa. Det är helt enkelt så mycket det kostar att driva en kennel.

clubblog