Att tänka på om man vill starta kennel

Tanken på att starta kennel finns nog någonstans i bakhuvudet på många, men för vissa är den ständigt närvarande och till slut vill man kanske faktiskt göra slag i saken. Man tänker sig ett hus fyllt av hundar, att få vara med från början och känna valparnas rörelse i tikens mage, se dem födas, växa och utvecklas och hitta perfekta hem åt varje individ. Ja, att ha kennel är fantastiskt på många sätt, men det är också krävande. Några saker man bör tänka på innan man startar en kennel följer nedan.

Lagar och regler

När det kommer till alla former av djurhållning så finns det lagar och regler man måste följa, så även när det gäller att starta kennel. Till exempel är det väldigt bra om man startar ett företag redan från början, eftersom det kommer krävas att man betalar skatt på vinsten man gör. Något annat man bör tänka på är att man behöver ett kennelnamn och det kostar pengar. Därutöver måste man få tillstånd från Länsstyrelsen om man har fler än två valpkullar per år. Sedan tillkommer lagar och regler om hur hundarna ska hållas, skötas och tas om hand. Allt det här bör man ha koll på redan innan man startar en kennel.

Det är kostsamt och arbetsamt

Att ha kennel är inte som att gå till jobbet klockan 7.00 och komma hem efter 16. Det är jobb tjugofyra timmar om dygnet, hundarna kommer alltid att behöva det ena eller det andra och särskilt när valparna kommer. Alla hundarna behöver mat, tillsyn, eventuell veterinärvård, försäkringar och valparna måste besiktigas, chippas och registreras. Valparna stannar hos dig och sin mamma i åtta veckor och vissa raser får som regel väldigt många valpar. Naturligtvis är det slitsamt! Men givetvis också helt fantastiskt.

Valparna ska flytta också

När man tillbringat åtta veckor med små individer och sett dem födas, växa och utvecklas så är det så gott som omöjligt att inte älska dem, men ni kan inte ha kvar allihop. Ni kommer bli tvungna att hitta nya hem åt de fantastiska krabaterna och för många är det en känslosam och jobbig process. Man känner såklart ett ansvar att hitta ett så bra hem som möjligt åt varje valp och det kan vara en tung press att ha på sig. Och att sedan skiljas från dem, tystnaden som uppstår i hemmet, inga lurviga klumpedunsar som far omkring runt fötterna längre … ja, nog är det känslosamt alla gånger.

Lär känna köparna

För din skull, för hundarnas och även för köparnas skull är det viktigt att ni lär känna varandra allihop. Ta uppgifter från köparna, skriv avtal, håll kontakten och ha förståelse om köparna, trots noggranna förberedelser, inte kan ha kvar valpen. Det kan hända oförutsedda saker i alla familjer.

clubblog