Varför behöver hundarna stamtavla?

Okategoriserade

 

Om en hund har stamtavla så är den renrasig. En hund utan stamtavla räknas ALLTID som en blandras, oavsett om den egentligen är det eller inte. Stamtavlan är en försäkran om att hunden är renrasig, om att deras förfäder varit det och så vidare.

En stamtavla kostar pengar, men försäkrar både säljare och köpare om att hunden har goda förutsättningar. På stamtavlan kan man se att valparnas förfäder varit friska, vilka bedrifter de har bakom sig, hur deras mentalitet är, vilka tävlingar de vunnit, om de varit med på utställningar och liknande.

En stamtavla kan ses som ett släktträd där varje individs personliga resa finns med. Det är alltså inte bara ett papper som ger “status” utan finns där som försäkring och för att hundarna ska ha så goda förutsättningar som möjligt. Med hjälp av en stamtavla kan man se att valparnas föräldrar, och deras föräldrar i sin tur, har varit friska och välmående hundar. Då är risken mindre för ärftliga sjukdomar och liknande.

Med detta sagt är det givetvis ändå ingen garanti för att hunden inte kan bli sjuk, men om inga ärftliga sjukdomar finns är risken givetvis mindre att valparna får dessa sjukdomar.

 

clubblog